Schaatsen op spiegelijs (februari 2012)

Vlak voor mijn werk in Tilburg ligt de Goirlese Surfplas. Zoals de naam al zegt, wordt er op deze plas in alle seizoenen behalve uiteraard in de winter, flink gesurft (toevallig ook een sport die ik beoefen). Maar zou er ook op geschaatst kunnen worden? Je zou denken van niet omdat de plas behoorlijk diep is en daardoor moeilijk bevriest. Maar dit zou uiteindelijk een voordeel blijken te zijn…..

Want in de tijd dat de meeste plassen, waaronder De IJzeren Man allang dichtlagen en vervolgens verrast werden door een flinke sneeuwbui, waarvan hier het relaas, lag de surfplas dus nog open en miste dus die beruchte (ene) sneeuwbui. Het gevolg: een sneeuwvrije ijsvlakte, waarschijnlijk de enige in Brabant (of Nederland?).

En dus moest dat ijs uitgeprobeerd worden, dat staat buiten kijf. Dus tijdens het werk, tussen de middag de schaatsjes aangebonden en als eerste het maagdelijke ijs mogen beroeren; collega Evert en Stanley zouden snel volgen. Dit hebben we drie dagen achtereen gedaan, even lekker in de middagpauze flink los gaan….

Het ijs was van een ongelofelijk goede kwaliteit: spiegelglad, gitzwart, keihard en zeer vlak,  werkelijk een droom om hier op te mogen schaatsen. Het vreemde was: de locali verklaarden ons voor gek omdat het ijs zogenaamd onveilig zou zijn en niet door de officiele instanties (wie of wat dat dan ook mogen zijn) vrijgegeven was. Maar het leek ons stug dat het ijs niet dik genoeg zou zijn want we konden zélf zien (en niet van horen zeggen) dat de dikte minimaal 10 cm was.

Maar enfin, het filmpje vertelt alles wat ik hier niet kan vertellen….

This entry was posted in Schaatsen and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Schaatsen op spiegelijs (februari 2012)

 1. bart says:

  Geweldig ijs, bijna te glad…
  Inderdaad de zelfde kwaliteit als de Noorderplas in Maaspoort, net na de sneeuw dichtgevroren.
  Nu de lente toch maar.

  Groetjes,

  Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>