MBC

De MBC staat voor Mark Baaijens Classic en wordt jaarlijks verreden. Deze unieke tocht, van-vrienden-voor-vrienden, met deelname alleen op uitnodiging zal ons telkens weer over de mooiste beklimmingen van de Ardennen voeren. Normaal gesproken fietsen we ergens rond juni, op een zondag. Deze datum wordt aan het begin van het jaar bepaald.

De opzet is steeds hetzelfde: lekker fietsen, zo’n 125 km volgens een vaste route, een volgauto en voor eten en drinken onderweg wordt gezorgd. We rijden zo veel mogelijk bij elkaar, op de hellingen gaan we los en bovenaan wachten we op elkaar. Uitgangspunt is dat we gezamelijk starten en eindigen, waarbij iedereen naar eigen vermogen de lengte van de tocht kan bepalen. We sluiten af met een gezamelijk bezoek aan de plaatselijke friterie: je moet tenslotte van de plaatselijke eetgewoonten kennisnemen…

De eerder verreden edities:

 1. 2012 (12 augustus): 9 deelnemers, 3 uitvallers
 2. 2011 (19 juni): 10 deelnemers, 3 uitvallers
 3. 2010 (19 september): 6 deelnemers, 1 uitvaller
 4. 2009 (30 augustus): 7 deelnemers, 1 uitvaller
 5. 2008 (6 juli): 3 deelnemers, 1 uitvaller

Voor de deelnemers en wat statistieken, zie de hall-of-fame.

Route

Volg de cijfers vanaf 1. Rood = beklimming.

De startplaats is Winamplanche, dichtbij Spa. We fietsen de mooiste en langste beklimmingen van de Ardennen, waaronder: Le Rosier, Côte de Haute Levee (vanuit Stavelot), Ancienne Barriere (West), Côte de Brumes (vanuit Trois Ponts), Côte de Aisomont (ook vanuit Trois Points) en de Côte des Forges.

Een pittige en mooie tocht met een behoorlijke lengte, maar omdat we een aantal lussen fietsen, is er volop gelegenheid de tocht naar eigen inzicht en kunnen in te korten. Vooral de Aisomont op zo’n 70 km is een geducht breekpunt.

Onderweg

Vlakke stukken worden en-groupe en getemporiseerd gereden, volgens aanwijzing van de wegkapitein. Beklimmingen en afdalingen: ieder voor zich waar we wel de normale verkeersregels betrachten en onszelf en anderen niet in gevaar brengen. Zowel bovenop na de beklimming als onderaan na de afdaling op elkaar wachten. Kortom, samen uit, samen thuis.

Onderweg wordt er gepauzeerd. De volgauto kan op diverse punten van het parcours als pauzeplaats dienen. In geval van pech of fysieke overmacht kun je in de volgauto plaatsnemen.

HELM VERPLICHT!

Eten, drinken en verzorging

Proviand als bananen, repen en zo en drinken gaan mee in de volgauto. De kosten daarvan worden verrekend, maar meer dan kan niet meer dan enkele euro’s pp.

Tips voor de laatste persoonlijke voorbereiding

 • zorg voor een voldoende lichte versnelling; met name op het eind als de kilometers gaan tellen zul je die nodig hebben
 • controleer vooraf of je de lichtste en zwaarste versnelling kunt schakelen; deze gebruik je in het Hollandse vlakke land normaal gesproken niet en je wilt niet voor verrassingen komen te staan…
 • controleer je bandjes op scheurtjes en broosheid
 • controleer nog eens extra de remblokjes, die krijgen het stevig te verduren, zeker als het nat is
 • een extra poets- en smeerbeurt om de laatste puntjes op de i te zetten

Tijdschema

Het is het streven om om 7:30 aan te rijden vanuit Den Bosch. Vanaf Den Bosch is Spa +/- 180 km, dus een dikke twee uur rijden. Aankomst in de startplaats Winamplache (dichtbij Spa, zie bijgevoegd kaartje) rond 9:30. Opstappen op de fiets is gepland rond 10:00.

Wat betreft de gemiddelde snelheid gaan we uit van 20-25 km/u, rustig aan dus. De afstand is ~125 km, uitgaande van 25 km/u wordt dat ruim 5 uur netto fietstijd. Nog een 2-tal uren pauze/oponthoud = 7 uur, dus rond 18:00 zou het klaar kunnen zijn.

Naar schatting kunnen we rond 19:00 vanaf de eetplaats (Aywaille) aan kunnen rijden. Je zit daar onderaan de snelweg, dus je bent daar zo weg. In twee uur moet je wel weer thuis kunnen zijn, dus rond 21:00.

Vervoer

Uitgangspunt is dat we zo veel mogelijk met elkaar meerijden. Brandstof zelf verrekenen met de chauffeur.

Voor diegenen die NIET in Den Bosch verzamelen maar rechtstreeks gaan:

Weersomstandigheden

Belangrijk: als op de koersdag (zondag) regent, gaan we niet! Een enkel buitje is niet erg, maar de hele dag regen is niet te doen. We proberen om dat op zaterdagavond te beslissen, maar als het onverwacht toch tegenvalt, kunnen we uiterlijk zondagmorgen dat bepalen.

One Response to MBC

 1. Joost van Haaren says:

  Dit ziet er prachtig en keurig verzorgd uit : compliments !

  Groeten,

  Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>