De Sharpmaster werkt best aardig, mits je ‘m goed gebruikt

Een doorgewinterd schaatser wil graag zijn schaatsen zelf slijpen. Want dan ben je niet afhankelijk van anderen en kun je altijd, op elk moment beschikken over scherpe schaatsen, erg belangrijk voor je grip, zeker in de bochten. Vooral als je een keer op natuurijs bent geweest dan worden ze zeer snel bot en als je dan je rondjes op de baan wilt draaien… Je kunt tegenwoordig kiezen voor een ‘ouderwetse’ slijptafel of een nieuwerwetse Sharpmaster.

Traditioneel heb je de slijptafel met slijpblok. Je klemt de ijzers haaks en parallel in het slijptafel en slijpt met de grove kant van het slijpblok net zo lang totdat er een braampje ontstaat aan beide kanten van de ijzers. Met een braamsteentje haal je dan de ontstane braampjes er af. Fijnslijpen met de fijne kant van het slijpblok en een polijstdriehoek gebruiken voor the-finishing-touch. Zo doen we het al 100 jaar dus waarom zouden we het anders doen?

 

 

 

 

 

 

 

Er kleven een aantal nadelen aan het traditionele slijpen met slijpblok: het is bewerkelijk, het is erg fijngevoelig (het duurt zeker een twintigtal slijpbeurten voordat je het een beetje ander de knie hebt), het duurt lang (zeker 20 minuten) en het slijptafel kun je niet zomaar meenemen vanwege de grootte.

Voor al deze nadelen is de Sharpmaster uitgevonden. Het is een apparaatje dat lijkt op een computermuis met een gleuf onderin. Je zet de Sharpmaster op je ijzer, gaat een paar keer op-en-neer, verwisselt even het slijpplaatje voor een fijner exemplaar, even afbramen met de ingebouwde afbramer en in een paar minuutjes ben je klaar. Doordat de Sharpmaster zo klein is, kun je deze altijd meenemen. Het idee is dat je na afloop van iedere schaats-sessie even de Sharpmaster over je ijzers haalt en je dan altijd scherpe ijzers hebt en houdt.

 

 

 

 

 

 

 

Klinkt ideaal, maar werkt het ook?  Zelf heb ik destijds voor de traditionele slijptafel gekozen, want op internet was er maar heel weinig (onafhankelijke test, beoordeling, ervaring of recensie) over de Sharpmaster terug te vinden, en om dan een soort van proefkonijn te worden? Schaatscollega Peter had wel zo’n ding aangeschaft afgaande op de positieve (commerciële) boodschap.

De eerste keer dat hij de Sharpmaster gebruikte, is op een ramp uitgelopen. Nadat Peter de Sharpmaster had gebruikt, duurde de eerstvolgende schaats-sessie welgeteld twee rondjes: hij gleed alle kanten op, behalve de goede! Ik kreeg de ijzers mee, om te kijken of ik er nog wat van kon maken….

En dat bleek tegen te vallen: na me zeker 20 minuten met de grove kant van het slijpblok  uitgeleefd te hebben, lukte het niet om aan beide kanten een braam te krijgen. En heel opvallend: aan één kant van het ijzer verscheen onmiddelijk een braampje. Conclusie: de ijzers waren zodanig niet-haaks verminkt dat je dat niet meer handmatig kon corrigeren! Mijn advies was dan ook om ze eerst door de slijpmachine te halen….

Blijkbaar was er wat fout gegaan met het er op zetten van de Sharpmaster op de ijzers: deze zat volgens eigen zeggen van Peter niet goed ingeklemd en het gevolg was dat de Sharpmaster niet haaks op het ijzers stond;  het ging om freeskates die net iets breder dan reguliere ijzers zijn, vermoedelijk is de Sharpmaster daar niet helemaal voor gemaakt, gezien het inklemprobleem.

En als je dan toch gaat slijpen, tsja, dan verkracht je letterlijk je ijzers. Natuurlijk is dit een beginnersprobleem omdat je nog niet precies doorhebt hoe het apparaat werkt, maar dat de Sharpmaster zo snel en zo rigoureus je ijzers kan verwoesten, dat had toch niemand kunnen bedenken!

Maar enfin, de ijzers door de machine gehaald en Peter kon weer los! Omdat hij nu wist van het inklemmingsprobleem (en vooral welk effect dat dat had!), verliep de volgende slijppoging met de Sharpmaster wél goed.

Maar werden ze nu ook echt scherp? Tsja, als je na een tijdje de ijzers weer aangeboden krijgt om ze nu écht scherp te maken op je traditionele slijptafel, dan weet je eigenlijk al genoeg. Blijkbaar doet de Sharpmaster wel iets, maar niet genoeg om een messcherp resultaat te krijgen.

Conclusie. Als je de Sharpmaster verkeerd gebruikt, verwoest het je schaatsen. Gebruik je de Sharpmaster wél correct, dan worden ze blijkbaar niet zo scherp als je zou willen. Stiekem denk ik wel eens dat ik destijds de juiste keuze heb gemaakt voor zo’n ‘gewone’ slijptafel, ondanks de genoemde bezwaren. Ambachtelijk zelf je schaatsen slijpen is en blijft een kunst én geeft voldoening en genot, zeker als het lukt om ze mes en messcherp te krijgen!

 

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to De Sharpmaster werkt best aardig, mits je ‘m goed gebruikt

 1. B van Poelgeest says:

  Ik heb altijd met een blok geslepen en de laatste drie jaar ben ik overgestapt op de sharpmaster. Mijn schaatsen slijp ik vlijmscherp en veel sneller dan op een slijpblok.
  vr gr
  Bas

  • Mark says:

   Een tijdje geleden stond op de website van Sharpmaster nog dat de schaatsen niet wedstrijdscherp gemaakt konden worden, dus voor de echte perfectionisten niet zo geschikt was; dit strookt geheel met mijn ervaring. Vraag is natuurlijk of je zo perfectionistisch bezig moet zijn, voor de meesten is de scherpte van een Sharpmaster wel genoeg lijkt me. In de tussentijd is die gebruikservaring (in mijn herinnering een tabelletje met uitgebreide en zeer specifiek beschreven ervaringen) van de website verdwenen.

  • Mark says:

   Weer iets gevonden: http://www.sharpmaster.nl/schaatsen-slijpen-ervaringen-met-de-sharp-master.htm (al was het niet tabelletje).

   Wat reacties:
   “Het is een fijn, handzaam apparaatje. Hij slijpt, als aanvulling op het slijpblok, prima.”
   “29% gebruikt de Sharp Master als aanvulling en/of op de schaatslocatie.”

 2. F.bAKKER says:

  Bij het slijpen met diamnt steen, op alu blok verplaats je steeds het blok even, om niet steeds het zelfde stukje diamant te gebruiken, hoe is dat met dit systeem?
  Slijp je ook met water ??

  • Mark says:

   Goede vraag. Bij een Sharpmaster zet je in de lengterichting van het glijblad een slijpstrip. Aangezien die strip (slijpplaatje) vastgeklemd zet en daardoor een vaste positie heeft, kun je deze strip *niet* zijdelings verplaatsen en slijp je dus eigenlijk altijd op dezelfde ene millimeter (= breedte van het ijzer). En dat terwijl de strip zo’n 20 mm breed is, niet zo heel efficiënt, zo lijkt het. Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=mzaiG3C6sEE. Op 1:10 zie je hoe je het plaatje er in en er uit haalt. Op zich heel simpel maar inderdaad niet zijdelings verplaatsbaar.

   Met water slijp ik niet. Ik weet dat er veel discussie over is (of het nu wel of niet beter is), maar mij geeft het in ieder geval te veel gedoe en rotzooi. Met mijn polijstdriehoek met vervangbare strips in drie fijnheden haal ik al een bijzonder goed resultaat.

 3. Mark says:

  Hier het door mij genoemde (en nu ook gevonden)) tabelletje met reacties van testers, zowel slijpspecialisten als recreanten:
  http://www.schaatstest.nl/index.php/slijpen-topmenu-30/schaatsen-slijpen-met-de-sharpmaster

  Conclusie daarvan is dat de schaatsen wel scherp worden, maar niet wedstrijdscherp zodat de Sharpmaster voor die gevallen alleen als aanvulling (calamiteiten) gebruikt kan worden. Voor de meeste recreanten is het resultaat natuurlijk meer dan genoeg.

 4. BJ Epema says:

  Zojuist alle schaatsen geslepen van mijn gezinsleden en van mij zelf. Idd: vlijmscherp niet, maar scherp genoeg voor ons. Ik slijp al onze schaatsen al drie jaar op deze wijze, de afgelopen jaren zeker 1000 km geschaatst (natuurijs) en dat lukt echt niet op stompe schaatsen! Onze kinderen zijn ook prima schaatsers, op de door de sharp master geslepen schaatsen. Mijn vrienden blijven overigens sceptisch, dus wie heeft gelijk? Wij redden ons er goed mee. Tip: het slijpplaatje kan naar links en naar rechts worden geschoven. Met je duim tegen houden tijdens het slijpen en je maakt van een veel groter oppervlakte gebruik!

  Bertus Jan Epema

  • Mark says:

   Wat betreft het verplaatsen van het plaatje (zie ook de commentaren hierboven) inderdaad een correctie: het plaatje kan niet integraal verschoven worden van links nar rechts, maar scharniert aan de voorkant (is daar ingeklemd). Aan de achterkant kun je het dan bewegen; daardoor ontstaat er een V-vorming sluitpatroon waardoor het plaatje inderdaad efficienter gebruikt kan worden; niet zo goed als het hele plaatje integraal verplaatsen maar waarschijnlijk goed genoeg (en beter dan het helemaal niet kunnen verplaatsen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>