Home / Windsurfen

Engelermeer Windsurf Reunie 2009

In 2009 hebben Albert en ik een reünie georganiseerd met alle windsurfers van het eerste uur rondom het Engelermeer. Oude herinneringen werden opgehaald en nieuw enthousiasme werd binnen gehaald.

Forum windsurfing.nl

Den Bosch 28 juli: Windsurfers van het eerste uur, Mark Baaijens (45) en Albert Zeeman (46), organiseren een reünie en kennismakingsdag voor oude en nieuwe windsurfers op het Engelermeer bij Den Bosch. De zaterdagmiddag staat geheel in het teken van windsurfen op het meertje bij Den Bosch. Dertig jaar geleden nog vers afgegraven, anno 2009 een recreatieplas.

Eind 2008 haalden Mark en Albert herinneringen op aan het windsurfen in hun jonge jaren op het Engelermeer. Zoals veel tieners eind jaren zeventig gingen zij door weer en wind met een karretje beladen met surfspullen achter de fiets naar het lokale water. Van lente tot de eerste vorst werd er gewindsurfd. Wollen handschoenen met keukenhandschoenen en ducktape waren het geheim voor de winter. Zomers werden de nieuwste trucs uitgeprobeerd die nu toch wel erg gedateerd lijken.

"Wat zou er met al die surfvrienden gebeurd zijn" vroegen Mark en Albert zich af? Surfen doe je op het water en niet aan de kant. Dus veel namen zijn niet blijven hangen. Natuurlijk waren er de Van Buul en Van Beek broers en de Prinssen zussen. Maar wat is er gebeurd met de huisarts met de Browning surfplank en de eigenaar met bestel eend en Bic plank? Om daar achter te komen besloten de twee ex-surfers een reünie te organiseren. Omdat het surfbloed altijd in de aderen blijft zitten, zagen Mark en Albert het ook als kans om te herintreden in het surfen en wellicht meer mensen enthousiast te maken. Zo is de Engelermeer Windsurf Reunie ontstaan. Met als doel iedereen die in de afgelopen dertig jaar op het meer gesurfd heeft bijeen te brengen en vooral ook iedereen te stimuleren weer op een plas rond Den Bosch te gaan windsurfen.

Na het prikken van een datum en informeren over mogelijkheden haakte snel watersport-promotor Lisso aan. Lisso is een onderdeel van NOC*NSF met als doel de watersport in Noord-Brabant te bevorderen. Lisso ondersteunt de dag met de organisatie van allerlei zaken die een windsurfdag compleet maken. Dankzij Lisso komen er surfinstructeurs en 20 surfplanken om iedereen die kennis wil maken met het windsurfen de kans te geven in een uur de beginselen onder de knie te krijgen. De surflessen zijn gratis voor iedereen die de moeite neemt zich vooraf aan te melden.

Daarnaast is er een surfwedstrijd waarin iedereen gelijke kans maakt te winnen door zijn/haar tijd vooraf in te schatten. Ook op de kant is het één en ander te beleven. Zo is er de unieke "sort your board" wedstrijd. Iedereen die een (oude) surfplank meeneemt kan deelnemen aan deze wedstrijd. Doel is de planken op leefdtijd te schatten. Dankzij surforganisatie Project44 komt een professionele windsurfer uitleg geven over de nieuwste moves en materiaal.

Natuurlijk is er surfmuziek en zal er een surffilm spelen. De lokale catering heeft de deuren en het terras geopend. Kortom wat begon als een reünie belooft een unieke surfhappening aan het Bossche Engelermeer te worden voor jong en oud. Een prima opwarmer voor het Bossche Maritiem spektakel wat een week later in Den Bosch plaatsvindt.


^ Klik op de afbeelding voor het hele filmpje