Home

Windsurfen

Blog: Een nieuw begin?

Mijn boards

1983 | New Wave 270

90 l, 2 m70 x 60 cm. Mijn eerste 'funboard', maar ik heb er weinig plezier aan beleefd. Het planeerde niet makkelijk en viel snel stil tussen de vlagen. Maar weer snel doorverkocht.

1984 | Zinker (zelfbouw, overgenomen)

50 l, 2 m 60 x 55 cm x 6 cm, 7 kilo, koolstof-kevlar/epoxy, dubbele channels achter, rechte rails van voor tot achter, enkele vin. Ik had deze plank van Hans Timmermans gekocht, destijds mijn richtpunt en had hem weer strak geplamuurd en versierd met een in kleur verlopende airbrush. Planeerde ondanks zijn geringe volume snel aan, vanaf 4 Bft. Was meer bedoeld als speedboard. Later weer verkocht omdat ik meer wendbaarheid wilde.

1985 | Zinker (zelfbouw, overgenomen)

40 l, 2 m 40 x 55 cm x 6 cm, 6 kilo, glasvezel/epoxy, lichte V achter, rails tucked-under-edge voor en midden en scherp achter, drie vinnen in thruster-opstelling. Deze plank had ik ook van Hans Timmermans. Ondanks de minimale afmetingen maar omdat het board relatief weinig rocker had, kwam het board al bij kleine 4 Bft. in plané. Zeer wendbaar, sprong ook gemakkelijk door de relatief grote one-foot-off (33 cm). Is ten onder gegaan aan algehele malaise: door de vele beschadigingen en het open-structuur schuim, woog deze op het laatst 10 kg en was niet meer besurfbaar. Jammer, want dit gele zinkertje zou altijd mijn favoriet blijven en heeft in 2023 geleid tot de aankoop van een look-a-like, een Starboard Kode 86.

1988 | Zinker (zelfgebouwd)

60 l, 2 m 60 x 57 cm x 8 cm, 7 kg, Clark-foam/glasvezel/epoxy, achter scherp en dun als een mes (er past nog net een vinkast in). Ergens rond '88 gebouwd. Het voer precies zoals ik in gedachten had en wilde: licht wendbaar, wel een zinker maar niet zo extreem als mijn vorige board. Is pas in 2008, 20 jaar na dato voor het eerst op foto vastgelegd. Heerlijk makkelijk board, maar het board springt minder goed dan de gele zinker door de smalle achterkant.

2010 - 2022 | Diverse productieboards

Vanaf 2010 heb ik alleen maar op productieboards gevaren, veelal krijgertjes. Minder extreem, dus geen zinkers meer, alhoewel de Mosquito met 73 liter in de buurt komt. Zowel de BIC als de F2 Orbit lopen hard, als op rails (de Orbit in mindere mate dan de Hardrock), maar zijn door hun lengte en gewicht nauwelijks geschikt voor wave/freestyle.

Had de F2 Air aangeschaft als freestyle-board maar deze heeft een beetje wind nodig (kan ook liggen aan de trim van het board). De Fanatic Mosquito was een krijgertje, die is te gebruiken bij veel wind, maar is te smal achter om mee te springen (op vlak water), meer een wave-board maar daarvoor eigenlijk ook te zwaar (8 à 9 kilo).

Bijzonder is wel dat ik sindsdien geen enkel board meer had gehad die qua karakter dus snel planeren, goed springen gelijk was aan de gele zinker. Het volume van die zinker was extreem, 40 liter, snap niet dat dat ooit mijn enige plank is geweest....

2023 | Starboard Kode 86 Wood (2014)

Omdat de geest van dat fantastische gele board toch bleef rondspoken, was ik lange tijd op zoek geweest naar een board wat hierop lijkt. Uiteindelijk is het een Starboard Kode 86 geworden, een crossover wave/freestyle-board.

Met zijn 6 kilo net zo licht en net zo lang als dat gele board (2m40). En net zo (heerlijk) breed achter dus dat springt lekker. Met zijn 86 liter wel ruim 2x zoveel volume, maar goed, het spartaanse van zo'n extreme zinker hoeft ook niet zo meer.

En wie A zegt, moet ook B zeggen, dus de (nogal impulsieve) aanschaf van het board, leidde tot een heel nieuw hoofdstuk in het windsurfen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Galerij