Home / Schaatsen

IJzeren Man 2012

Geschaatst op zondag 5-2-2012 op De IJzeren Man in Vught.

Het had al een paar dagen flink gevroren, maar helaas had een sneeuwbui roet in het eten gegooid: alle plassen die op dat moment dicht lagen, werden bedekt met een dikke laag sneeuw. En zoals we allen hopelijk weten is sneeuw de natuurlijke vijand van natuurijs: het ijs groeit langzamer vanwege de isolerende werking van de sneeuwlaag, het betreden en verkennen van het ijs wordt een hachelijke onderneming omdat je zwakke plekken niet kunt zien of herkennen, maar het allerbelangrijkste: op sneeuw kun je sowieso niet schaatsen, zeker niet als het een beetje aangekoekt is.

Maar het natuurijs lokt, dus zondagmorgen om 10:00 met vriend Tom getogen naar De IJzeren Man in Vught. Het bleek dat je voor de boulevard kon schaatsen (geen echte baan, maar de sneeuw was weggeschaatst). Verderop was een enthousiasteling bezig om met een sneeuwschuiver een baan te maken. Ik vroeg hem of hij nog meer schuivers had, maar die had hij niet en dat is jammer want ik had hem graag willen meehelpen.

Maar goed, hij ging onverdroten verder en na een uurtje of wat had hij zowaar een flinke rondje geveegd! We (Tom en ik en vele anderen) hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt, heerlijk toch dat natuurijs! De wind stond oost, dus als we naar de westelijke punt schaatsen, vlogen we!

Het was even wennen met de klapschaatsjes: slechte stukken dien je over te steken door diep door de knieën te gaan en achterop te zitten, anders wordt je gelanceerd, wat me prompt twee maal gebeurde.

Al met al heerlijk geschaatst, er gaat niets boven natuurijs!