Home / Lopen

Wintertochten

1987 | 1995 | 2002 | 2024

Lopen en kamperen in de winter? Hoe kom je erop zou je denken. Maar doe het eens en je bent verkocht.

^ 1987

Winterkamperen is een bijzonder uitdagende activiteit omdat het niet iets is wat je zomaar doet of kan doen vanwege de extreme omgeving. Maar het mooie is dat juist die omgeving zeer aantrekkelijk is met het winterkleed aan dus extra aanlokkelijk om daar doorheen te trekken.

Waarom zou je het juist niet doen?
Je zou het natuurlijk ook niet kunnen doen vanwege de barre, vijandelijke omstandigheden waarin je je bewust gaat begeven. Sowieso loopt 1 meter sneeuw gewoon niet makkelijk als je steeds een halve meter wegzakt: sneeuwschoenen zoals in 2002 gemaakt en toegepast zijn dan meer dan welkom.

Ook de extreme vrieskou 's nachts tot 15 onder nul maken het winterkamperen tot een ware overlevingstocht: als je 's avonds in het donker in je slaapzak ligt, en je hebt het koud, dan heb je iets verkeerds gedaan; maar tegelijkertijd kun je dan nergens meer heen. Een goede voorbereiding en dito uitrusting is dan wel een soort van noodzaak. Je kunt de uitdaging nog wat verder vergroten door geen tent mee te nemen (wat we doorgaans ook niet deden) en om dan een sneeuwhut of zo te bouwen.

^ 1995

Voorbereiding is alles
In 1987 was er nauwelijks voorbereiding wat resulteerde in zwarte tenen bij een medeloper (niet te verwarren met een meeloper). In 1995 hebben we dat gelukkig veel beter gedaan met goede schoenen, jassen, gamaschen, rugzakken en slaapzakken (maar wel met tent, dus iglo bouwen zat er toen niet in). En in 2002 hadden we zelfs sneeuwschoenen! We hadden geleerd van die eerste tocht.

Nadeel van een goede voorbereiding is dan wel dat het verhaal minder mythisch wordt. Maar ach, het verhaal hadden we sowieso al, de tocht van 1987 was zonder meer episch, een kleine veertig jaar nadien is die tocht nog steeds onderwerp van gesprek op feesten-en-partijen.

^ 2002

Vervolg?
Telkens als er sneeuw valt in de Ardennen, gaat het toch weer kriebelen. Alhoewel er zeker een aantal zijn die zeker niet mee zouden gaan (waaronder Henk met zijn bevroren tenen), zijn er ook expeditie-veteranen die juist enthousiast zijn over een nieuwe uitvoering, al is het maar als een soort van reünie, als eerbetoon aan die eerste (barre) tocht. Alhoewel er ook stemmen opgaan dit keer dan toch maar een tent mee te nemen, waar de die-hards dan weer mordicus op tegen zijn. In 2024 is het er na 22 jaar eindelijk weer eens van gekomen...

^ 2024