Home / Fietsen / Beklimmingen

Mont Ventoux (vanaf Bedoin)

Top 1909, verschil 1590, lengte 21km, gem 8%, max 10%

Monumentale beklimming. Telkens als deze opgenomen is in de Tour, gaat er een golf van opwinding door het publiek. Niet alleen door de zwaarte maar ook of zeker door de hallucinante beelden van het fameuze maanlandschap bovenaan. Dat er een renner is omgekomen (Simpson), maakt deze berg nog mythischer.


Info uit Climbfinder

De Ventoux is een eenzame berg die van de verre omtrek te zien is en sinister omhoog doemt, zeker als je weet dat je daar naar boven moet. Bovenaan is een observatorium, het kenmerkende richtpunt als je gaat klimmen.

Er zijn 3 beklimmingen naar de top, vanuit Bedoin (zuid), Sault (oost) en Malaucène (noord). Die van Bedoin geldt als de 'officiele' klim, de tijden worden vanaf daar gerekend. De klim vanuit Sault en Bedoin kennen een gemeenschappelijk stuk, vanaf Chalet Renard, in het befaamde maanlandschap, naar het genoemde observatorium.

Vanuit Bedoin start de klim bij een aldaar getrokken startstreep. Het begint met een rustige stijging, goed om de benen wakker te schudden. Daarna duik je het bos in en wordt het steiler, veel steiler, tot aan 10%. Omdat je niets ziet van de omgeving, kun je hier goed stuk gaan. Ook al omdat het bos erg warm kan zijn en vergeven van horzels die maar al te graag neer willen strijken op jouw bezwete huid.

Als je het bos uitkomt, heb je Chalet Renard bereikt. Hier komen de beklimmingen van Bedoin en Sault bij elkaar. Vanaf hier fiets je in het kale landschap en heb je wijds uitzicht op de omgeving. Je kunt hier lekker in een ritme komen omdat het net wat minder steil is dan in het bos.

Op enig moment zie je de top en heb je een richtpunt waarmee een einde komt aan de lijdensweg. Een paar kilometer onder de top passeer je het monument van Simpson, die op deze berg is omgekomen, compleet uitgeput (en ook iets met verboden middelen). In cadans klim je dan verder, een laatste steil stuk van 10% en je hebt de top bereikt, wat een soort van bedevaartsoort is met wielrenners die komen en gaan.