De Sharpmaster maakt meer kapot dan je lief is #schaatsen
Een doorgewinterd schaatser slijpt zijn schaatsen zelf. Maar daar heb je nogal wat voor nodig zoals een (forse) slijptafel. Bovendien kun je dat niet even snel doen, op locatie. De Sharpmaster lost deze problemen op. Maar soms is de oplossing erger dan de kwaal...
Je wilt graag je schaatsen zelf slijpen, want dan ben je niet afhankelijk van anderen en kun je altijd, op elk moment beschikken over scherpe schaatsen. Scherpe schaatsen zijn erg belangrijk voor je grip, zeker in de bochten. Vooral als je een keer op natuurijs bent geweest dan worden ze zeer snel bot en als je dan je rondjes op de baan wilt draaien… Je kunt tegenwoordig kiezen voor een ‘ouderwetse’ slijptafel of een nieuwerwetse Sharpmaster.
Het traditionele slijptafel en -blok
Traditioneel heb je de slijptafel met slijpblok. Je klemt de ijzers haaks en parallel in het slijptafel en slijpt met de grove kant van het slijpblok net zo lang totdat er een braampje ontstaat aan beide kanten van de ijzers. Met een braamsteentje haal je dan de ontstane braampjes er af. Fijnslijpen met de fijne kant van het slijpblok en een polijstdriehoek gebruiken voor the-finishing-touch. Zo doen we het al 100 jaar dus waarom zouden we het anders doen?
Er kleven een aantal nadelen aan het traditionele slijpen met slijpblok: het is bewerkelijk, het is erg fijngevoelig (het duurt zeker een twintigtal slijpbeurten voordat je het een beetje ander de knie hebt), het duurt lang (zeker 20 minuten) en het slijptafel kun je niet zomaar meenemen vanwege de grootte.
En daar is de Sharpmaster...
Voor al deze nadelen is de Sharpmaster uitgevonden. Het is een apparaatje dat lijkt op een computermuis met een gleuf onderin. Je zet de Sharpmaster op je ijzer, gaat een paar keer op-en-neer, verwisselt even het slijpplaatje voor een fijner exemplaar, even afbramen met de ingebouwde afbramer en in een paar minuutjes ben je klaar. Doordat de Sharpmaster zo klein is, kun je deze altijd meenemen. Het idee is dat je na afloop van iedere schaats-sessie even de Sharpmaster over je ijzers haalt en je dan altijd scherpe ijzers hebt en houdt.
Klinkt ideaal, maar werkt het ook? Zelf heb ik destijds voor de traditionele slijptafel gekozen, want op internet was er maar heel weinig (onafhankelijke) test, beoordeling, ervaring of recensie over de Sharpmaster terug te vinden, en om dan een soort van proefkonijn te worden? Schaatscollega Peter had wel zo’n ding aangeschaft afgaande op de positieve (commerciële) boodschap.
De Sharpmaster sloopte de schaatsen!
De eerste keer dat hij de Sharpmaster gebruikte, is op een ramp uitgelopen. Nadat Peter de Sharpmaster had gebruikt, duurde de eerstvolgende schaats-sessie welgeteld twee rondjes: hij gleed alle kanten op, behalve de goede! Ik kreeg de ijzers mee, om te kijken of ik er nog wat van kon maken met mijn slijptafel en -blok...
En dat bleek tegen te vallen: na me zeker 20 minuten met de grove kant van het slijpblok uitgeleefd te hebben, lukte het niet om aan beide kanten een braam te krijgen. En heel opvallend: aan één kant van het ijzer verscheen onmiddelijk een braampje. Conclusie: de ijzers waren zodanig niet-haaks verminkt dat je dat niet meer handmatig kon corrigeren! Mijn advies was dan ook om ze eerst door de slijpmachine te halen.
Blijkbaar was er wat fout gegaan met het er op zetten van de Sharpmaster op de ijzers: deze zat volgens eigen zeggen van Peter niet goed ingeklemd en het gevolg was dat de Sharpmaster niet haaks op het ijzers stond; het ging om freeskates die net iets breder zijn dan reguliere ijzers, vermoedelijk is de Sharpmaster daar niet helemaal voor gemaakt, gezien het inklemprobleem.
En als je dan toch gaat slijpen, tsja, dan verkracht je letterlijk je ijzers. Natuurlijk is dit een beginnersprobleem omdat je nog niet precies doorhebt hoe het apparaat werkt, maar dat de Sharpmaster zo snel en zo rigoureus je ijzers kan verwoesten, dat had toch niemand kunnen bedenken!
Laatste redding: schaatsen machinaal slijpen
Maar enfin, de ijzers door de machine gehaald en Peter kon weer los! Omdat hij nu wist van het inklemmingsprobleem (en vooral welk effect dat dat had!), verliep de volgende slijppoging met de Sharpmaster wél goed.
Maar werden ze nu ook echt scherp? Tsja, als je na een tijdje de ijzers weer aangeboden krijgt om ze nu écht scherp te maken op je traditionele slijptafel, dan weet je eigenlijk al genoeg. Blijkbaar doet de Sharpmaster wel iets, maar niet genoeg om een messcherp resultaat te krijgen.
Conclusie. Als je de Sharpmaster verkeerd gebruikt, verwoest het je schaatsen. Gebruik je de Sharpmaster wél correct, dan worden ze blijkbaar niet zo scherp als je zou willen. Stiekem denk ik wel eens dat ik destijds de juiste keuze heb gemaakt voor zo’n ‘gewone’ slijptafel, ondanks de genoemde bezwaren. Ambachtelijk zelf je schaatsen slijpen is en blijft een kunst én geeft voldoening en genot, zeker als het lukt om ze mes en messcherp te krijgen!