Home / Blog

Waar het aflasten van een MBC allemaal goed voor is… #fietsen

Dat het aflasten op 24-6 van de MBC 2012 (uitstel, geen afstel!) zou leiden tot teleurgestelde reacties was te voorzien, maar dat er ook poëtische hoogtepunten zouden worden bereikt, als tegenhanger van de niet-gemaakte hoogtemeters, door twee gelouterde MBC’ers, is toch wel verrassend te noemen. Maar het kan wel, waarvan akte.

Tekst: Tom & Ger

Tja, waar zijn de tijden gebleven dat we – nog geïnspireerd door Nietzsche – ook in barre omstandigheden ook de Ardense heuvels op en af vlogen. Een lustrum-uitgave van de MBC zou het worden deze zondag; niet was echter minder waar. Wat bleek, een waarschuwing voor een buitje en wat wind en gezwind werd er door de “rookies” en de wedstrijdleiding naar het reglement gegrepen. Dat zouden wij als rijksambtenaren eens moeten proberen. Als wij in zaken die het landsbelang aangaan met de kleine lettertjes op de proppen komen ipv naar het grotere belang te kijken dan zou de wereld bij onze “bedrijfsleven” wielervrienden te klein zijn.

En wat is dan dat grotere belang? In ieder geval niet het ontembare mailverkeer vooraf over kwijtgeraakt fietsklemmen, mobiele nummers , waar spreken we nu precies af, heb jij een diesel, benzine of lease auto of een combi van buienradar, wijs besluit, verstandig, enz, enz. En zeker niet info over “theoretische” hoogtemeters want immers een hoogtemeter telt pas als deze onder de wielen voorbij is gegleden. Het grotere belang is om een heroïsche tocht niet afhankelijk te laten zijn van de omstandigheden want dan is het immer geen heroïsche tocht meer!!

Voor de rookies hieronder nog het citaat van Nietzsche wat volgens ons de lijfspreuk van de MBC zou moeten zijn!!

Dat wat me niet doodt, maakt me sterker

Het enige wat nu overblijft is een tocht in de winter, wanneer de sneeuw ons de adem en het zicht beneemt. Wanneer afdalingen verworden zijn tot skihellingen en beklimmingen zelfs met triple een marteling vormen (denk aan LBL in 1980 toen Bernard Hinault daar met 10 minuten voorsprong op Willink en du Chatinier won). Dan fietsen met een korte broek en… vooruit met wollen handschoenen en dito muts over de fietshelm. De volgwagen slipt in een greppel, de koplampen doven langzaam uit de bestuurder sneeuwt in en kan later slechts met een helicopter ontzet worden.

Slechts dan kan de heroïek terugkeren in de koers. We rekenen op een nieuwe koersdatum in januari, maar het zal wel midden september worden, als een laf zonnetje schijnt en de eerste blaadjes aan de bomen verkleuren….de lustrumeditie van de MBC 2012 zal herinnerd worden als een koers voor mannen die meer MB’s vermaild hebben, dan km’s geklommen….