Open Engelermeer-kampioenschap
(Resultaat: 1e)

Krantenverslag

5-6 Augustus 1983
Een van mijn laatste wedstrijden, ik moest me tenslotte aan mijn studie wijden, die ik ook beslist wilde winnen. Ik heb er dan ook alles voor gedaan: een speciaal gemaakt zwaard, deze precies zo lang als de reglementen voorschrijven (70 cm), een groter zeil (6.3 m2), geleend van Annette Prinsen en met het oog op de harde wind, een met een strijkijzer gereduceerde rocker van 3,5 naar 2 cm. Het nadeel van het laatste was weliswaar dat de bodem begon te bobbelen, maar dat woog niet op tegen het voordeel.

De eerste dag stond er een vrij harde wind, 4-5 Bft. De Windsurfer was door het zwaard bijna niet te houden, het zeil stond er vreselijk bij door de te slappe mast. Frank bleek de betere hardweersurfer: van de drie manches werd hij tweemaal eerste en ik nmaal door een valse start van Frank.

Opvallend was het vreselijk grote verschil tussen ons en de rest van de platbodems; de meesten daarvan werden op een ronde gesurfd. Ook de rondbodems hadden het moelijk: als er twee voor ons eindigden, dan was het veel.

De tweede dag stond er weinig wind, 2 Bft. en de rondbodems eindigden in de eerste manch die dag, de vierde in totaal, ver vooraan. Frank en ik hadden slecht gesurfd, wij werden respectievelijk 5e en 4e in onze klasse.

Bij de vijfde en laatste manch besloot ik revanche te nemen. Het begon bij de vierde manch; de rondbodems startten over stuurboord bij de loefboei, dit omdat de startlijn door het draaien van de wind niet meer recht lag. Bij de start van de vijfde manch zag ik dat iedereen het voorbeeld van de rondbodems ging volgen. Behalve ik dus. Ik startte over bakboord en in de laatste seconden voor de start voer ik parallel aan de startlijn waarbij ik precies op het juiste moment ver de startlijn kwam.

Omdat ik over bakboord lag had ik voorrang, wat ik dan ook kreeg. Het gevolg was dat de eerste die overstag ging, k bakboord-voordeel had, etc, etc. Het werd een chaos van geweldste, de enige die vrij in de wind voer was ik. De voorsprong, maximaal 10 m, heb ik zelfs niet aan de rondbodems weggegeven en zo eindigde ik als eerste van het hele veld, zowel plat- als rondbodems.

Ik werd dus totaalwinnaar, de estafetteploeg waarin ik zat won ook. Blij met de belangstelling van de krant en al met al geslaagd in mijn opzet.