Filmpjes

gijpIn den beginne... 1980
Wedstrijd Engelermeer 1981
All-In Bokaal 1981
Freestyle 1981
Wedstrijd Engelermeer Aug. 1982
Wedstrijd Engelermeer Sep. 1982
Open Engelermeer-kampioenschap 1983
Albert's foto's 1984
Albert's plank 1985
Garda-meer 1985
IJssurfen 1985
Albert's foto's 1986
Kroatië 2008 

Windsurfen is de eerste sport die ik serieus beoefend heb en waar ik best en eindje op weg ben gekomen, al zeg ik het zelf.

In de tijd dat ik er mee begon (1980), was windsurfen net aan het opkomen. Ik heb wat dat betreft alles meegemaakt: de eerste onhandelbare grote en lompe surfplanken, uitgevoerd met zwaard en een groot, uitgebold zeil, wedstrijden met eenheidsklasses, vaak met goed gevolg afgelegd, tot en met de kleine zinkers (40 liter) met extreem kleine zeilen (3 m2).

Ook heb ik zelf een plank gemaakt en aan andere planken meegeholpen. Het mooie van een plank zelf bouwen is om al je kennis en kunde te vertalen naar een bepaalde vorm waarbij uiteindelijk het board ook precies zo gaat varen zoals jij bedoeld, bedacht en gemaakt hebt.

Aangezien ik in de begintijd totaal geen geld had, was het een kunst op met zo weinig mogelijk kosten het maximale resultaat te behalen. Zo ben ik eens een keer 2 weken aan het vijlen geweest aan een stuk perspex om er een vin van te maken om deze onder mijn Windsurfer te schroeven. Helaas was deze bij het eerste gebruik al afgebroken, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ook het afzagen van planken en een poging doen de achterkant weer waterdicht te krijgen is veelvuldig door mij toegepast. Meestal ging de plank er slechter van varen, maar ja, wie niets probeert, heeft ook niets...

"Last Man Standing". Het grootste plezier had ik er in dat ik nog als enige op de plas stond waarbij de anderen vertwijfeld op de kant stonden toe te kijken, wanneer je het water bijkans niet meer zag van de opwaaiende waas door de windvlagen tot 8 Beaufort. Zo moeilijk om onder die omstandigheden je plank op het water te houden, zodat je geen onvrijwillige vlucht zou maken.

Uiteindelijk heb ik het tot soort ''King of the Lake" geschopt, trucs als een helicopter-tack of een 360-er werden normale routine; bekend in heinde en omstreken, maar ja, wat heb je er aan?

Mijn boards

1983 - New Wave 270 - 90 l, 2 m70 x 60 cm. Mijn eerste 'funboard', maar ik heb er weinig plezier aan beleefd. Het planeerde niet makkelijk en viel snel stil tussen de vlagen. Maar weer snel doorverkocht.

03m.jpg1984 - Zinker (zelfbouw, overgenomen) - 50 l, 2 m 60 x 55 cm x 6 cm, 7 kilo, koolstof-kevlar/epoxy, dubbele channels achter, rechte rails van voor tot achter, enkele vin. Ik had deze plank van Hans Timmermans gekocht, destijds mijn richtpunt en had hem weer strak geplamuurd en versierd met een in kleur verlopende airbrush. Planeerde ondanks zijn geringe volume snel aan, vanaf 4 Bft. Was meer bedoeld als speedboard. Later weer verkocht omdat ik meer wendbaarheid wilde.

02m.jpg1985 - Zinker (zelfbouw, overgenomen) - 40 l, 2 m 40 x 55 cm x 6 cm, 6 kilo, glasvezel/epoxy, lichte V achter, rails tucked-under-edge voor en midden en scherp achter, drie vinnen in thruster-opstelling. Deze plank had ik ook van Hans Timmermans. Ondanks de minimale afmetingen maar omdat het board relatief weinig rocker had, kwam het board al bij 4 Bft. in plané. Zeer wendbaar, sprong ook gemakkelijk door de relatief grote one-foot-off (33 cm). Is ten onder gegaan aan algehele malaise: door de vele beschadigingen en het open-structuur schuim, woog deze op het laatst 10 kg en was niet meer besurfbaar.

04m.jpg1988 - Zinker (zelfgebouwd) - 60 l, 2 m 60 x 57 cm x  8 cm, 7 kg, Clark-foam/glasvezel/epoxy, achter scherp en dun als een mes (er past nog net een vinkast in). Ergens rond '88 gebouwd. Het voer precies zoals ik in gedachten had en wilde: licht wendbaar, wel een zinker maar niet zo extreem als mijn vorige board. Is pas in 2008, 20 jaar na dato voor het eerst op foto vastgelegd. Heerlijk makkelijk board, vaar hier nog steeds op.