Ardennen 1987
Schotland 1987
Ardennen winter 1987
Nepal 1991
Ardennen najaar 1993
Schotland 1994
Polen 1995
Ardennen winter 2002
Ardennen Bouillon 2003
Ardennen Coo 2006
Ardennen Tilff 2008

Wat maakt lopen zo leuk? Als ik dat voor mezelf bekijk, gaat het om het één zijn met de natuur, maximaal genieten door het langzame tempo, het gevoel dat je anderen in het geheel niet nodig hebt als je weet dat je je gedurende een week, onafhankelijk van de weersomstandigheden, kunt ondersteunen en daarmee op de mooiste plaatsen kunt kamperen, natuurlijk wel met respect voor de natuur die zijn schoonheid tijdelijk aan jou leent.

Wat de omgeving betreft, geaccidenteerd terrein moet het toch wel minimaal zijn, maar ver weg of dichterbij, allemaal hebben ze hun eigen schoonheid en aantrekkingskracht:

  • Ardennen: je voelt je meteen in het buitenland, op twee uur reizen.
  • Schotland: mystieke sfeer met een kale berghellingen met een uniek kleur en onnavolgbaar fotogenieke wolkenpartijen.
  • Nepal: eeuwenoude cultuur die nu ontsloten wordt; daardoor wordt de oorspronkelijkheid aangetast, maar daar zijn we zelf ook debet aan.
  • Polen, de hoge Tatra: compact, grillig en nog een Oost-Europese sfeer

Winterkamperen is een bijzondere activiteit omdat door de voorbereiding en kennis wat wel en wat zeker niet te doen een grote rol speelt. Daarbij is de omgeving natuurlijk extra aantrekkelijk met het winterkleed aan. Vooralsnog heb ik dat in 1987 en 2002 gedaan.